Lepää rauhassa Leslie Charteris -
Uusi Pyhimys-elokuva on uskollinen kirjoillesi

The Saint -elokuvan alkuasetelma on mahdoton. Yli kolmekymppiset muistavat Roger Mooren ja 60-luvun suositun TV-sarjan, joka loppua kohden etääntyi aina vain kauemmaksi Leslie Charterisin kirjoista. Alle kolmekymppiset puolestaan katsovat The Saintia kahdella tavoin: pojat toimintaelokuvana, jossa on liian vähän toimintaa. Tytöt romanttisena tarinana, jonka sankaria he eivät tunne. Tämä selittää sinänsä hyvän elokuvan saaman kohtuuttoman huonon palautteen.

Leslie Charteris on Simon Templar

Arvostelijat ovat aivan oikein huomanneet yhtäläisyydet. Leslie Charteris ja Simon Templar ovat pitkälti sama henkilö. Ikä, pituus, vartalo, tukka, kielitaito, lentolupakirja, matkustelu, naiset... Kirjailija teki sankaristaan omakuvan, mutta myös itse haaveili seikkailijan urasta.
Elokuvan tekijät ovat pistäneet Simonin orpokotiin kaukoitään. Leslie itse syntyi englantilaisen naisen ja kiinalaisen miehen risteymänä. Sikäli sankarin eksoottinen alkuperä on perusteltua. Charterishan ei ikinä paljastanut Simonin varhaisempia vaiheita. Simonhan syntyi 28-vuotiaana kirjassa Meet the Tiger.
Charterisilla oli mielikuvitusta: jo seitsenvuotiaana hän piirsi tikku-ukko sarjakuvaa ja myi lehteä vanhemmilleen ja myöhemmin alkoi kirjoittaa tarinoita omalla kirjoituskoneella. Lukuisan matkustelun ja lukuisien työpaikkojen jälkeen hän ryhtyi kirjailijaksi. Elokuvan Simon, joka lukee orpokodissa salaa Templarin ritareista ja pakenee sitä kautta todellisuutta on siinä mielessä Charterisin hengenheimolainen.

Pako todellisuudesta

Simon Templarin nimi tulee The Saint and Leslie Charteris -kirjan mukaan seuraavasti: Templar Templarin ritareilta, uskonnollissotilaalliselta järjestöltä, joka perustettiin 1118 suojelemaan pyhiinvaeltajia. Simon tulee lastenlorusta. Todistaakseen, ettei kyseessä ole Simple Simon, Charteris valitsi epätavallisen nimen sankarilleen. Elokuvassa pojalla on nimi, jota hän ei selkäsaunan uhallakaan huoli itselleen. Hän kutsuu itseään Simoniksi Simon-taikurin mukaan ja Templariksi ihailemiensa ritareiden mukaan.
Pyhimys-nimen sankari sai Leslien mukaan kahdesta syystä: nimikirjaimista (ST=Saint=Simon Templar) sekä hänen pyhimysmäisen tapansa hoitaa asioita takia. Elokuvassa Simon muuttuu tavallisesta varkaasta Pyhimykseksi tavattuaan ja rakastuttuaan Elisabeth Shuen esittämään Emma Russelliin oikeasti, autettuaan häntä pelastamaan kylmäfuusion kaava oikeisiin käsiin ja antamalla rahat köyhille. Kirjoissahan Simon oikeasti rakastaa Patricia Holmia, eikä lennä kukasta kukkaan vaikka lentolupakirjan omistaakin.

Have NOT a Licence to Kill

Ensimmäisissä Pyhimys-kirjoissa Simon Templar on tavallinen, ovela varas, joka ottaa rikkailta konnilta köyhälle itselleen tavoitteena saada 50 miljoonaa puntaa kasaan voidakseen siirtyä eläkkeelle. Näin on laita myös elokuvassa. Kirjojen Pyhimys oli alussa jopa väkivaltainen: hän tappoi maallisen tuomarin vapauttamia konnia, vaikkei hänellä ollutkaan erään myöhemmän seuraajansa tavoin lupaa tappaa. Tämän takia poliisi yrittääkin tavoittaa Templaria.
Myöhemmissä kirjoissa ja etenkin TV-sarjassa Pyhimys ei tapa eikä jaa omankäden oikeutta. Yleensä hän työskentelee jonkun vakuutusyhtiön tai muun piikkiin ja pitää vain 10% palkkiosta. Keinot, jolla todelliset konnat saadaan koukkuun ja rahat takaisin, ovat sen verran outoja, että Scotland Yardin ylpeys, ylitarkastaja Claude Eustace Teal, tietää, että Simonin näpit ovat joka sopassa. Vaikka lopputulos on hyvä ja Claude saa jopa kunniankin, jotain on kuitenkin pielessä. Myös elokuvan terävä naisetsivä ja tyhmempi kolleega eivät saa Simonia satimeen, vaikka tämä porhaltaakin C 70-Volvollaan, jonka rekisterinumero on ST-1, Lontoota pitkin poikin.Pahin puute elokuvassa on huumorin puute. Kirjojen sankari on hilpeä veikko, joka Roger Moorekaan ei sarjan alussa ollut. Kaikki mitä näimme, oli laimea nuori mies, joka oli tukanleikkuun tarpeessa, totesi muuan kriitikko kaikkien aikojen ensimmäisestä TV-sarjan jaksosta The Talented Husband.

Totinen torvensoittaja

Val Kilmer ei kaipaa tukanleikkuuta. Hän on sopivan ikäinen, kokoinen, muotoinen ja hän osaa näytellä. Roger Moore ei näyttelijänä ollut hyvä, mutta luontaisen sarjakuvahuumorinsa ja karismansa kanssa täydellinen Pyhimys. Elokuvaan vain ei ole saatu tarpeeksi huumoria.
Itse elokuvan juoneen en puutu. Katsokaa itse. Loppuratkaisu on turhan helppo näin kalliiseen ja kovan työn takana olevaan elokuvaan.
Pyhimys on taas herännyt henkiin. Volvo, Nokia, Val Kilmer ja Paramount-yhtiö eivät anna hänen kuolla.

Leslie Charterisin sanoin: Tähystelkää Pyhimyksen merkkiä - Hän palaa.

   

Harri Helin